Mobilya Dekorasyon ve Fiyatları-Konseptal Online Dekorasyon Sitesi

2.10.2020

Koltuk Nasıl Temizlenir?



Koltuk temizlemek her ev hanımının sıkıntıları arasındadır. Gerek uyuduÄŸumuz gerek televizyon seyrettiÄŸimiz, misafir ağırladığımız koltuklarımızın temizliÄŸi de önemli meselelerdendir. Dökülen ÅŸeylerden ya da tozlardan ötürü temizleme ihtiyacı içine gireriz. Hele bir de oldukça titiz biriyseniz türlü yollar arasınız. Bu sorunu çözüme kavuÅŸturmak için türlü markalar açılmışsa da ev hanımlarının içine sinmediÄŸinde yine bu iÅŸe onlar giriÅŸir.
Peki, koltuk nasıl temizlenir? Koltuklar renklerine göre farklı sürede silinebilir. Açık renkli koltuklar kiri pisliÄŸi daha çok göstereceÄŸinden daha sık temizlenmeli bu da daha fazla yorulmanıza sebep olacaktır. Koyu renk olan koltuk takımları kiri daha az göstereceÄŸi için daha az temizlenebilir. Herkesin dilinde dolaÅŸan kimyasal temizleyiciler en büyük kaçış noktalarından olsa da doÄŸal yollarla da kimyasal kullanmadan da koltuk temizliÄŸi yapılabilir.
Herkesin aklına gelen tek doÄŸal yöntem sirkeyle silmektir ancak dahası da var. Burada bu durumların hepsine birer cevap niteliÄŸinde bilgiler yer alacaktır. Lekelerin nasıl çıkacağından, koltukların nasıl temizleneceÄŸine, doÄŸal yollardan kimyasal maddelere kadar her konuya detaylı bir ÅŸekilde deÄŸinilecektir. Lekelerin büyüklüÄŸü, zorluÄŸu, kalıntı bırakması gibi durumlar süreci zorlaÅŸtırabilir.

En Zor Koltuk Lekeleri
Koltuk temizliÄŸinde lekeler oldukça zorluk çıkarabilmektedir. Ancak bazı lekeler bizleri çok zorlarlar. Bu lekelerin zorluk dereceleri vardır. KurumuÅŸ lekeler genel olarak bizleri zorlasa da çamur, nar suyu, mürekkep, kahve ve ÅŸekerli çay gibi lekeler oldukça zor çıkmakta hatta bazen ardında leke bıraktığı da bilinmektedir. Çay ve kahve ardında sarımsı bir renk bırakabilir. Meyve lekeleri ise ardında kendi renklerinden lekeler bırakabilirler. Bu lekeler ise tercihen temizlik firmalarında kesin çözüme ulaÅŸtırılabilir.

Koltuk Lekesi Nasıl Çıkar?
Ev kadınlarımızın bildiÄŸi ve sıkça baÅŸvurduÄŸu yöntemler vardır. Halk arasında da bilinen bu yöntemler hayat kurtarıcı nitelikte olabiliyor. Bu yöntemler koltuk lekelerini kimi zaman tamamen kimi zamanda kısmen geçirebilmektedir. Kahve, çay, nar, ÅŸeftali, viÅŸne gibi zorlu lekelerin bekletilmeden silindiÄŸinde geçme olasılığı vardır ancak bu leke koltuÄŸun iç kısmına kadar iÅŸlerse bu lekeyi çıkarmak zorlu olabilir.

En sık baÅŸvurulan yöntemler; Bu gibi yöntemlere sıklıkla baÅŸvurulur. Kullanılacak kimyasal maddelerde ise direkt olarak lekenin ya da koltuÄŸun üzerine dökmek koltuk kumaşına zarar verir. Domestos gibi ürünlerin direkt dökülmesi kumaÅŸa zarar verir ve rengini aÄŸartır. Aynı ÅŸekilde köpük kullanımı da koltuklara zarar verir. Peki, koltuk lekesi nasıl çıkar? Koltuk lekeleri daha çok koltuk kumaşından olan bir bezle sabun köpüÄŸü üzerine sürülerek dairesel hareketlerle lekeden arındırılabilir. Ancak zorlu lekeler varsa karbonat, sirke gibi elementler devreye girer. Ne kullanırsak kullanalım direk olarak koltuÄŸa uygulamamalıyız suda seyreltip o ÅŸekilde ekleme yapılabilir. Sirkeli suyla temizleme en etkili yöntemlerdendir.
Aynı zamanda sıvı Arap sabunu da lekelerin üstesinden gelmede oldukça baÅŸarılıdır. Köpüren maddeler kullanmak mesela karbonat ve sirkeyi bir arada kullanmak da oldukça etkili yöntemlerden biridir. Sirke üzerine dökülen karbonatın kabarmasıyla lekenin daha kolay çıktığını da söyleyebiliriz.

Koltuk Nasıl Silinir?
Her kiÅŸinin kendine has bir temizlik tarzı vardır. Genel olarak koltuklar konusunda yıkamaya vermektense evde kendi imkanlarımızla silmek tercih sebebi olabilir. Burada ise merak devreye girer ve araÅŸtırmaya baÅŸlanır. Genel olarak araÅŸtırma sonuçlarında koltukların üzerinde lekelerin ilk olarak bir bezle alınıp sonrasında dairesel harekelerle silinmesi yönündedir. Bunun mantığı dairesel hareket köpük miktarını o yönde arttırmak ve sürtünmeden faydalanıp lekeyi çıkarmak olduÄŸu biliniyor.
AÅŸağı yukarı olarak da aynı mantıkta ilerleyebilir ve koltuklarınızı silebilirsiniz. Kullanılacak malzemelerde silme yöntemi kadar etkilidir. Bez, sirke, karbonat, köpük temizleyiciler vb. kullanılabilir. Koltuklardaki lekelerin zorluk derecesine göre de bunlar deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir. Kahve, çikolata, nar suyu, viÅŸne gibi ürünlerde ise kendi yaptığımız yöntemler zorlayıcı olabilir. Bu nedenle de makinelere baÅŸvurulabilir. Makinelere ulaÅŸmakta artık eskisi kadar zorlayıcı olmadığından makinelere de baÅŸvurabilir.

DoÄŸal Temizleyiciler
Oldukça sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem koltuklara zarar vermemesi adına hem de herkes tarafından ulaÅŸabilir olması bakımından doÄŸal yöntemler en doÄŸru ve uygulanan yöntemlerdendir. DoÄŸal olarak leke çıkarıcı görevi gören birçok maddenin var olması da iÅŸi kolaylaÅŸtırmaktadır.
Bu maddeler daha çok içerisinde asit olan ürünlerdir. Asitli ürünlerin kullanılmasının nedeni ise çabuk kabaran köpüren özellikte olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda hem bazik hem de asidik ürünlerin bir arada suyla seyreltilerek kullanılması da koltuk temizlemede doÄŸal yollardan biridir.
Doğal koltuk temizleyicileri ise şunlardır; Kimyasal Temizleyiciler
Öncelikle kullanılan kumaÅŸ seçimizi bizim için oldukça önemlidir. Kolay çıkarım noktasında en tercih edilen yöntemlerdendir. Ancak bazı yan etkileri vardır. Seyreltmeden kullanıldığında kumaÅŸa verilen zarar daha da azalsa da bu tamamen ortadan kalkmaz. Koltukların yüzeylerinin rengini aÄŸarttığı gibi bir de kumaşı inceltir. DoÄŸal sabunlar kimyasal temizleyiciler arasına girmez. Arap sabunu, katı sabun gibi ürünler bu kategoriye girmez ancak leke çıkarıcılar bu noktada kullanılan ürünlerin başında geliyor.
Köpük bazlı ürünler leke çıkarmada birçok üründen önce gelir. Çünkü leke çıkarıcılığının etkisi birçok üründen fazladır. Leke çıkarıcılar içerisinde kumaÅŸların renklerine zarar veren birçok madde bulunur. Bunun önüne su ile seyrelterek geçebiliriz ancak tam anlamıyla bir sonuç alamayabiliriz. Belli baÅŸlı kimyasallar bulunur ve bunlar dışına çıkılmamalıdır.
Peki, kullanılan kimyasallar nelerdir? En çok baÅŸvurulan yöntemlerdendir. Bu maddeler kullanılırken miktarı ve saf olarak kullanılmaması en önemli etmenlerden biridir. Kullanılacak malzemeler belirlenen miktarlarda koyulduÄŸu taktirde çok büyük sorunlarla karşılaşılmamaktadır.

Kimyasal Temizleyici Zararları
Kimyasal temizleyicilerin en büyük zararı renk anlamındadır. Koltuklar renk kaybına uÄŸrayabilirler. Kimyasalların kumaÅŸlar üzerinde en önemli olumsuzluÄŸu budur. Ancak kumaÅŸ deÄŸil de suni deri koltuk kullanıyorsak burada da zararı deriyi aşındırma ihtimali olabilir. Bunun için hazırlanmış ve belirlenmiÅŸ belli baÅŸlı markalarda kimyasallar vardır. Bu kimyasallarla temizliÄŸi saÄŸlanabilir.

Koltuk TemizliÄŸinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde insanların çokça vakit ayırdığı bölümlerden biri koltuklardır. Bu nedenle de fazlaca temizleme iÅŸlemi gerekebilir. Bunun için de dikkat edilmesi gereken huÅŸular vardır. Öncelikle koltuÄŸun kumaşı bizlere rehber olacaktır. Koltuk kumaÅŸ mı deri mi kontrolü yapılmalıdır. Çünkü koltuk yapımında kullanılan malzemeye göre kimyasal ya da doÄŸal yollarla iÅŸlem gerçekleÅŸtirilmektedir.
EÄŸer ki deri koltuksa; özel üretilen kimyasal deterjanlarla temizlenmesi oldukça önemlidir. Aşınma yapmayacak deriyi parçalamayacak ürünler kullanılması gerekir. KumaÅŸ ise; doÄŸal malzemeler daha çok ön plana çıkabilir.
Ne yaparsak yapalım yüzeyin aşınmaması için dikkatli olmak her zaman önemlidir. En önemli etmenlerden biri de bez seçimidir. Bez seçimi koltuk kumaşıyla aynı ya da o dokuya yakın olmalıdır. Çok bastırmadan silinir. 10 dakika kadar bekletildikten sonra durulama suyuyla durulanıp temizliÄŸi saÄŸlanır.

Makineler
Günümüzde birçok insan için kurtarıcı nitelikte olan makineler bu alanda da karşımıza çıkıyor. Ä°nsan gücüyle çıkamayacak lekeler için kullanılması ya da kiÅŸiler kendilerini yormaktan kaçınıyorlarsa bu yönteme baÅŸvurabilirler. Åžu an da ev robotlarının birçoÄŸunda halı ve koltuk yıkama özelliÄŸinin olmasıyla insanların çoÄŸu makinelere koÅŸuyorlar. Ancak evlerinde bu tarz makine olmayanlar ise halı ve koltuk yıkama yapan firmalardan yardım alıyorlar.

Temizlik Firmaları
YaÅŸam alanımızda ve sürekli kullanım halinde olan koltukların temizliÄŸi oldukça önemlidir. Hem sürekli kullanılmasından hem de üzerine bir ÅŸeyler dökülmesinden kaynaklı koltuklar belli aralıklarla temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır. Her ne kadar evlerimizde koltuklarımızı temizlesek de içine iÅŸleyen lekeleri temizlemek pek de mümkün olmayabiliyor. Bunun için ya ev robotlarına ya da temizlik yapan firmalara baÅŸvuruluyor.
Ancak lekeleri en etkili ve hızlı ÅŸekilde temizlemenin tek yolu bu iÅŸi özel olarak yapan firmalardan yardım almaktan geçmektedir. Tabi ki firmalarda doÄŸal temizlemelerden çok kimyasal maddelere baÅŸvuruluyor. Hem koltuklar temiz hem de tertemiz kokuyor. Aynı zamanda evlere gelen temizlik iÅŸçilerinin kullandığı kimyasal ürünlere herkes ulaÅŸamadığı için bu mesleÄŸi yapan kiÅŸileri de evlerimize davet ederek bu iÅŸlemi gerçekleÅŸtirebiliriz.

Koltuk Kumaşı Seçimi
Koltuk temizliÄŸinde önemli etmenlerden biri koltuk kumaşının türüdür. Koltuk kumaşı deri ise ona uygun malzemelerle temizleme iÅŸlemi yapılması, kumaÅŸ ise ona uygun iÅŸlem yapılması gerekir. KumaÅŸ ürünler daha çok doÄŸal yolla temizlenebilirken deri ürünler uygun kimyasal deterjanlarla temizlenebilmektedir. KumaÅŸ türü bu bakımdan koltuk temizliÄŸinde büyük yer kaplamaktadır. KumaÅŸ türüne göre bezle temizlik yapılırsa daha verimli sonuçlar elde edilebilir.